Monika Hajduk
mgr dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, właścicielka poradni
Absolwentka kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, członkini Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia.
“Specjalista przyjazny insulinoopornym” (SOIT – School of Insulinresistance Therapy) Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie. Dietetyk z 13-letnim doświadczeniem, z zawodu i pasji!
W swojej pracy realizuje nurt psychodietetyki, ponieważ zmianę w zakresie stylu życia upatruję w pracy na wielu aspektach życia – żywienia, aktywności fizycznej oraz psychiki, traktując je integralnie i nierozerwalnie.
Pasjonatka medycyny kulinarnej („culinary medicine”) wywodzącej się z medycyny stylu życia, której zadaniem jest przekładanie wiedzy teoretycznej na praktyczne działania w kuchni. Łączy ona edukację żywieniową z nauką jak przekładać zalecenia żywieniowe na zastosowanie ich na co dzień w swojej własnej kuchni.
Stale poszerza swoją wiedzę na konferencjach i sympozjach naukowych. Jest autorką wielu publikacji naukowych i popularnonaukowych umieszczanych w prasie i Internecie. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym nadwagi i otyłości, schorzeń dietozależnych, żywieniem w sporcie, wsparciem w zakresie bilansowania odmian i pół-form diet wegetariańskich, prawidłowym żywieniem dzieci, kobiet w ciąży i karmiących. W pracy z dziećmi wykorzystuje różnorodne metody aktywizujące, edukację poprzez wizualizacje, zabawy i eksperymenty. Formę współpracy z pacjentem zawsze dobiera indywidualnie.
Głównym założeniem jej pracy jest zmiana zachowań żywieniowych pacjentów oraz ich dotychczasowego stylu życia na prawidłowy. Cel ten osiąga poprzez zastosowanie odpowiednich technik motywacyjnych oraz edukację żywieniową, a tym samym zwiększanie świadomości żywieniowej. Jako dietetyk stawia nacisk przede wszystkim na skuteczność w zmianie nawyków żywieniowych oraz podejście długofalowe.