Wizyta dla pary (rodzin, osób mieszkających w jednym gospodarstwie domowym, przyjaciółek, sąsiadek, znajomych czy kolegów z pracy) odbywają się razem. Podczas niej zbieramy informacje żywieniowo-zdrowotne dwóch osób – tak, aby następnie przygotować jadłospis uwzględniający te potrzeby razem. W praktyce jadłospisy dla par są przygotowywane w taki sposób, aby były to w jak największej ilości przepisy spójne (aby gotować jak najwięcej wspólnych dań, przykładowo bez kilku wersji obiadów), ale jednocześnie uwzględniając potrzeby żywieniowe i zdrowotne obu osób, determinowane ich stanem odżywienia, celami żywieniowymi, poziomem aktywności fizycznej, preferencjami smakowymi, rytmem dnia itp. Przepisy są w jak największym stopniu podobne (chyba, że preferencje smakowe są zupełnie przeciwnie czy stan zdrowia determinuje całkowicie odmienne zalecenia żywieniowe), ale różnią się na przykład porcjami (gdy zapotrzebowanie tych osób jest mocno odmienne).