Żywienie kobiet w ciąży i karmiących

Centrum dietetyczne MonVita

Planowanie ciąży, jej czas i okres karmienia piersią to wspaniała i poparta motywacją okazja do wprowadzenia zmian w swoich nawykach żywieniowych. Stan odżywienia i sposób żywienia kobiet przed ciążą oraz w czasie jej trwania mają ogromny wpływ nie tylko na przebieg ciąży, ale również na zdrowie dziecka.

Dzieci odżywiają się już w brzuchu Mamy. To jej wybory żywieniowe są jednocześnie wyborami malucha. Zarówno prawidłowe odżywianie w okresie płodowym, jak również podczas karmienia piersią to najważniejszy czas dla tzw. programowania żywieniowego. Organizm dziecka w pierwszych miesiącach i latach jest niezwykle podatny na kształtowanie zarówno pozytywnych, jak i negatywnych nawyków, a dieta Mamy odgrywa kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka oraz zmniejsza ryzyko nadwagi, otyłości i chorób żywieniowozależnych w wieku późniejszym.

W czasie ciąży wzrasta nasze zapotrzebowanie na energię, niektóre witaminy i składniki mineralne. Nie oznacza to jednak, że trzeba jeść za dwoje, ale dla dwojga. Ważne jest, aby dieta była odpowiednio skomponowana i zbilansowana. Opracowujemy indywidualne plany żywieniowe uwzględniające zapotrzebowanie podyktowane wieloma czynnikami wynikającymi z fizjologii okresu ciąży i po urodzeniu dziecka. Podczas wizyty wykonywane są pomiary antropometryczne, a poza okresem ciąży także badanie składu ciała.

Racjonalne zachowania żywieniowe mogą również pomóc złagodzić typowe dla ciąży dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak zgaga, zaparcia, czy mdłości. Po skończonym karmieniu piersią oferujemy także wsparcie w powrocie do formy sprzed ciąży.