Współpracę rozpoczynamy od konsultacji wstępnej na której przeprowadzamy wywiad żywieniowy i zdrowotny służący zebraniu niezbędnych informacji dotyczących Twojego stylu życia, zdrowia, codziennego odżywiania i preferencji smakowych. Dokonujemy pomiaru wzrostu, masy ciała i robimy analizę składu ciała. Wykonujemy pomiar obwodów ciała (talia, brzuch, biodra). Analizujemy wyniki badań krwi i/lub moczu, aby dostosować dietę do stanu zdrowia. Analizujemy dotychczasowy sposób żywienia. Określamy cel diety i szacunkowy czas osiągnięcia celu. Na tej wizycie umawiamy się na drugą wizytę z dietą na której zostaje przekazany plan żywieniowy.
Na drugiej wizycie przekazujemy i omawiamy Twój indywidualny plan żywieniowy na 7 lub 14 dni. Udzielamy wskazówek dotyczących modyfikowania jadłospisu i uczymy samodzielnego komponowania diety. Na tej wizycie omawiamy szczegółowe zalecenia dietetyczne. Przekazany plan żywieniowy ma formę zestawu materiałów w których znajduje się strategia działań, ustalony indywidualnie jadłospis, dokładne przepisy kulinarne wraz z wykazem składników przedstawionych w miarach domowych, wskazówki do modyfikacji oraz zalecenia żywieniowe.
Co 3-6 tygodni spotykamy się na wizytach kontrolnych, aby monitorować postępy i wyjaśniać wszelkie wątpliwości. Oceniamy zmiany w składzie ciała. Na nią (lub tuż po niej) przygotowujemy nowe jadłospisy, które przekazujemy na wizycie lub wysyłamy mailowo. Czas przygotowania nowego jadłospisu wynosi do 10 dni roboczych wg Regulaminu Centrum Dietetycznego MonVita.
Zachęcamy do zapoznania się z Regulaminem świadczenia usług wCentrum Dietetycznym MonVita: https://monvita.pl/regulamin-swiadczenia-uslug-centrum-dietetycznym-monvita/
Przed wizytą wstępną prosimy o zanotowanie diety z wybranych 3 dni. Wzór do uzupełnienia można pobrać tutaj. Przesyłamy go także mailowo po rejestracji na pierwszą wizytę.
Podczas wizyt wykonujemy badanie składu ciała. Aby pomiar był jak najbardziej dokładny i wiarygodny:
→ podczas wizyt porannych najlepiej być na czczo, a popołudniowych przynajmniej 3 godziny po ostatnim posiłku,
→ w dniu badania nie należy pić kawy, mocnej czarnej herbaty, alkoholu i napojów energetyzujących oraz stosować leków moczopędnych,
→ na dobę przed badaniem najlepiej nie podejmować zwiększonej aktywności fizycznej.
Do Dzienniczka warto dołączyć spis produktów nielubianych, aby dietetyk przygotowując dietę dostosował ją do preferencji smakowych.
Na pierwszą wizytę (w przypadku posiadania) warto zabrać ze sobą aktualne wyniki badań biochemicznych: morfologia z rozmazem, elektrolity (sód, potas, magnez, wapń), stężenie glukozy na czczo, profil lipidowy (cholesterol całkowity, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, trójglicerydy), kwas moczowy, TSH i enzymy wątrobowe (ALT, AST). W przypadku chorób przewlekłych warto przygotować także listę stosowanych leków. Ułatwi nam to ocenę stanu zdrowia i dostosowanie diety do potrzeb organizmu.
Aby dieta uwzględniała wszystkie Twoje potrzeby, wyniki badań laboratoryjnych, preferencje smakowe, umiejętności kulinarne, była dostosowana do Twojego rytmu dnia i charakteru wykonywania pracy na jej przygotowanie potrzebujemy do 10 dni roboczych od pierwszego spotkania.
Analiza składu ciała to bezpieczna i nieinwazyjna metoda oceny komponentów ciała z podziałem na tkankę tłuszczową, beztłuszczową masę ciała czy wodę. Pomiar polega na przesyłaniu słabych impulsów elektrycznych przez ciało, które wysyłane są przez elektrody znajdujące się na powierzchni analizatora. Metoda wykorzystuje opór elektryczny tkanek, czyli tzw. impedancję. Nisko uwodniona tkanka tłuszczowa wykazuje duży opór, w przeciwieństwie do dobrze uwodnionej tkanki mięśniowej.
Badania nie wykonujemy tylko u kobiet w ciąży oraz u osób ze wszczepionym rozrusznikiem serca i metalowymi implantami.
Dbamy o to, aby zalecenia żywieniowe były proste do realizacji, przejrzyste i funkcjonalne w codziennym życiu. Realizujemy plany żywieniowe oparte na praktycznych rozwiązaniach, bez zbędnego liczenia kalorii, ważenia produktów i konieczności ciągłego stosowania się do sztywnych diet odchudzających. Wyznaczamy pewne granice, ale staramy się ich nie zamykać. Preferujemy produkty sezonowe, polecamy dania łatwe do przygotowania, przygotowywane raz na kilka dni oraz jadłospisy dopasowane do preferencji całej rodziny.
Wizyty kontrolne odbywają się średnio co około 3-4 tygodnie, ale możliwe jest także elastyczne ich dostosowanie w zależności od indywidualnych potrzeb. Naszym celem jest także wspieranie i motywowanie pacjentów do dokonywania zmian.
Aby proces redukcji masy ciała był bezpieczny dla Twojego zdrowia tempo chudnięcia nie powinno być większe niż 2-4 kg na miesiąc. Szybkość osiągnięcia celu może zależeć także od towarzyszących zaburzeń, stanu zdrowia i Twojego zaangażowania. Dochodzenie do wymarzonej sylwetki to proces – proces do którego Twój organizm musi się dostosować, który trwa i polega nie tylko na gubieniu kilogramów, ale także na przewartościowaniu sposobu myślenia – o zdrowej diecie, o zdrowym stylu życia czy dbaniu o siebie w ogóle.