Por to jedno z najsmaczniejszych typowo zimowych warzyw. Ostry smak surowego pora rewelacyjnie komponuje się w różnego typu sałatkach i surówkach. Po krótkiej obróbce termicznej jego smak zdecydowanie łagodnieje, ale jego zastosowanie może być nadal bardzo różnorodne.
Por pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale uprawiany był też przez starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian. Najprawdopodobniej dzięki Włochom stał się popularny w całej Europie. W 100 g pora znajdują się jedynie 24 kcal. Zawiera dużo prowitaminy A, witaminy E (okrzykniętej witaminą młodości), a także witaminy C i B6. To także bogactwo potasu, magnezu, fosforu i kwasu foliowego.
Por ma właściwości obniżające stężenie złego cholesterolu. Dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy. Ma także właściwości bakteriobójcze. Niegdyś w polskiej medycynie ludowej używano okładów z liści pora przy leczeniu artretyzmu i reumatyzmu. Por stanowi doskonałą bazę do tart, zapiekanek i sosów. Najczęściej stanowi jednak jeden ze składników używanej do zupy włoszczyzny.
Po inspiracje kulinarne i przepisy zajrzyj na naszego Facebooka!