I przyszła pora na pora!

I przyszła pora na pora!

Por to jedno z najsmaczniejszych typowo zimowych warzyw. Ostry smak surowego pora rewelacyjnie komponuje się w różnego typu sałatkach i surówkach. Po krótkiej obróbce termicznej jego smak zdecydowanie łagodnieje, ale jego zastosowanie może być nadal bardzo różnorodne.

 

Por pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale uprawiany był też przez starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian. Najprawdopodobniej dzięki Włochom stał się popularny w całej Europie.  W 100 g pora znajdują się jedynie 24 kcal. Zawiera dużo prowitaminy A, witaminy E (okrzykniętej witaminą młodości), a także witaminy C i B6. To także bogactwo potasu, magnezu, fosforu i kwasu foliowego.

 

Por ma właściwości obniżające stężenie złego cholesterolu. Dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy. Ma także właściwości bakteriobójcze. Niegdyś w polskiej medycynie ludowej używano okładów z liści pora przy leczeniu artretyzmu i reumatyzmu.   Por stanowi doskonałą bazę do tart, zapiekanek i sosów. Najczęściej stanowi jednak jeden ze składników używanej do zupy włoszczyzny.

 

Po inspiracje kulinarne i przepisy zajrzyj na naszego Facebooka!

Newsletter

Podobne Artykuły:

Lepszy brąz?

Coraz bardziej polscy konsumenci przyzwyczajają się do lepszości brązowych produktów, takich jak brązowy ryż, razowy makaron i pieczywo. Na rynku ...

Medycyna stylu życia

Medycyna stylu życia jest nową, opartą na dowodach naukowych dziedziną medycyny polegającą na profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, których czynniki ...

Show Comments (0)
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *