W piątek 8 grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w szkoleniu SOIT – “School of Insulinresistance Therapy” jednocześnie uzyskując tytuł “Dietetyka przyjaznego insulinoopornym” Fundacji Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie.
Fundacja Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie to pierwsza i jedyna w Polsce fundacja kierująca swoje działania do pacjentów z insulinoopornością oraz specjalistów zajmujących się tym tematem. To Fundacja przekazująca bogatą merytorycznie wiedzę dla osób borykających się z tym coraz częstszym schorzeniem.
Wokół diety osób z insulinoopornością jest wiele mitów, nie można dać się zwariować. Podstawowe zasady zdrowego żywienia są także aktualne dla osób z insulinoopornoscią, choć w diecie warto zwrócić uwagę na pewne niuanse, aby posiłki działały jak najmniej insulinotropowo. Ale pierwsze co trzeba zrobić to wyrzucić z głowy słowo “dieta” podchodząc do sprawy holistycznie zmieniając cały styl życia. Produkty spożywcze nie są dobre i złe. Są tylko złe w danym momencie, a nie sztuką jest nie jeść i nie tyć – sztuką jest tak jeść, aby nie tyć. Niezwykle ważny jest także ruch, bo uwrażliwia tkanki na insulinę. Jak zacytowała Dominika Musiałowska (Prezes Fundacji) i powiedział Edward Stanley: “Ci, którzy myślą że nie mają czasu na aktywność fizyczną, wcześniej czy później będą musieli znaleźć czas na chorobę”.