Wiosenna dieta fleksitariańska o kaloryczności 1800 kcal
Uniwersalna dieta dla osób, które szukają inspiracji kulinarnych i przełamania rutyny w gotowaniu. Czasem bowiem we własnej kuchni jedziemy na pewnym „autopilocie”. Kupujemy i gotujemy ciągle to samo – bo znamy, bo potrafimy, bo brakuje nam innych inspiracji.
Nie ma lepszej pory roku na wprowadzenie porządków w jadłospisie niż wiosna! ? Od maja znacząco powiększa się oferta warzyw na rynku, wracają warzywa o najlepszym bukiecie smaku, zapachu i świeżości.
Dlaczego menu jest w nurcie fleksitarianizmu?
Diety wegetariańskie w ostatnim czasie mocno zyskują na popularności. Istnieje bowiem coraz więcej dowodów naukowych świadczących o tym, że ograniczanie spożycia mięsa działa bardzo prozdrowotnie i chroni nas przez zachorowaniem na wiele chorób. Przejście na dietę stricte wegetariańską to jednak indywidualna decyzja każdego z nas, ale każdy z nas mięso w diecie powinien spożywać z kontrolowaną ilością. Z tego powodu pomyślałam, aby dieta była zaprojektowana w nurcie fleksitariańskim. Zawiera mięso, ale w trochę ograniczonym zakresie. Określenie dieta „fleksitariańska” powstało z połączenia dwóch słów: „flexible” (czyli elastyczny) oraz „vegetarian” (czyli wegetariański). Fleksitarianizm to zatem nic innego jak elastyczny wegetarianizm!
W planie żywieniowym znajdziesz:
✅ Jadłospis na 7 dni podzielony na 4 posiłki dziennie, a przy powtarzaniu jednego dnia dwa razy pod rząd jadłospis wystarczy Ci na 2 tygodnie różnorodnego jedzenia
✅ 1800 kcal, przy rozkładzie makroskładników: około 20% energii z białka, 30% energii z tłuszczów, 50% energii z węglowodanów
✅ Planner menu na lodówkę
✅ Przepisy wraz ze sposobem przygotowania
✅ Miary produktów podane w gramach i wygodnych miarach domowych (typu: opakowanie, łyżka, sztuka, kromka itp.)
✅ Czas przygotowania potraw
✅ Podsumowaną wartość energetyczną i odżywczą całych dni, ale również każdego posiłku
✅ Listę zakupów, podzieloną na grupy produktów, dzięki czemu w poszczególnych działach sklepu szybko znajdziesz wszystkie potrzebne składniki
✅ Dużo wiosennych pomysłów na posiłki do przełamania rutyny w gotowaniu!
Poniżej możesz zobaczyć jak graficznie wygląda dieta, a na zachętę podrzucam kilka nazw potraw, które znajdziesz w jadłospisie:
? Twarogowe omleciki cesarskie z truskawkami
? Sałatka z groszkiem cukrowym
? Botwinkowe pęczotto z łososiem
? Meksykańska quesadilla napakowana warzywami
? Indyjska orzechowa tikka masala
? Cieciorka w sosie słodko-kwaśnym
? Śródziemnomorskie kanapeczki
? Gęsty pilaw
? Trzywarstwowy deser czekoladowo-owocowy
? Jaglana pianka budyniowa z musem pomarańczowym
? Cieniutka focaccia z ziołami do kolacyjnej sałatki
? Wiosenna dieta fleksitariańska
Autor: Monika Hajduk, dietetyk
Dane do przelewu:
Numer konta:
26 1240 6380 1111 0010 6395 0039
Centrum Dietetyczne MonVita M. Hajduk
✉
? messenger: https://web.facebook.com/CentrumDietetyczneMonVita
☎ tel. +48 692 108 338
? Centrum Dietetyczne MonVita
? Al. Jerozolimskie 119 „A” lok. 27, Warszawa
? www.monvita.pl