Blog

Artykuły w Blogu

  • All
  • Blog

Lepszy brąz?

Coraz bardziej polscy konsumenci przyzwyczajają się do lepszości brązowych produktów, takich jak brązowy ryż, razowy makaron i pieczywo. Na rynku można również znaleźć wiele rodzajów cukrów spożywczych, od tradycyjnego – białego buraczanego, aż po cukier brązowy, trzcinowy, a także fruktozę i inne sztuczne środki słodzące. Często również myślimy, że zamieniając „cukier kryształ” na cukier trzcinowy lub brązowy wybieramy produkt zdrowszy. Nic bardziej mylnego.     Cukier trzcinowy czy buraczany?   Najczęściej spożywanym cukrem w Polsce jest cukier buraczany. Trzcinowy jest o wiele droższy i nadal uważany jest za produkt ekskluzywny. Jedyną różnicą pomiędzy cukrem buraczanym a trzcinowym jest roślina z której pochodzi. Końcowym etapem produkcji obu rodzajów cukru jest sacharoza – dwucukier zaliczany do węglowodanów prostych. Sacharoza zaś przyczynia się do powstawania nadwagi i otyłości, bez względu na to czy pochodzi z trzciny cukrowej czy z buraka.     Cukier biały, brązowy czy nierafinowany? Cukier brązowy często uważamy za zdrowszy i bardziej naturalny niż biały. Warto jednak zaznaczyć, że proces produkcji cukru brązowego jest bardzo podobny do białego. Cukier brązowy to tak naprawdę nic innego jak cukier biały z dodatkiem melasy – ciemnobrązowego produktu ubocznego powstającego podczas produkcji cukru spożywczego. Często słyszymy, że cukier brązowy jest mniej kaloryczny od […]

Czy Twoje dziecko naprawdę potrzebuje suplementacji witamin?

Każdy rodzic pragnie wszystkiego co najlepsze dla swojej pociechy. Dotyczy to także właściwego odżywiania niezbędnego do prawidłowego rozwoju dzieci. Chcąc zapewnić swojemu potomkowi właściwy rozwój i wzrost…   Rynek suplementów diety dynamicznie rozwija się od ponad dwudziestu lat. Jednym z segmentów do których producenci kierują swoje działania marketingowe są dzieci i ich rodzice, ponieważ dieta najmłodszych nie zawsze jest pełnowartościowa i prawidłowo zbilansowana. Coraz częściej szczególną uwagę poświęca się ryzyku nadmiernej konsumpcji suplementów diety wśród dzieci.   Codzienna, zbilansowana dieta dzieci zdrowych powinna zapewniać wszystkie niezbędne składniki odżywcze konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Suplementacja diety nie jest zatem konieczna, a właściwie powinna być zarezerwowana wyłącznie dla niektórych przypadków. Mogą to być „niejadki”, dzieci na diecie wegetariańskiej, dzieci chore przewlekle, z rozpoznanymi zaburzeniami odżywiania, trawienia czy wchłaniania. Wysokie spożycie suplementów diety – zwłaszcza preparatów multiwitaminowych – spowodowana jest głównie mnogością reklam, którym ulegamy. Obojętny nie jest także ich atrakcyjny wygląd, bo przecież lepiej niż tradycyjny syrop prezentują się lizaki, kolorowe drażetki czy słodkie saszetki do rozpuszczania. Decyzję o rozpoczęciu suplementacji diety dzieci powinien podejmować wyłącznie lekarz lub dietetyk na podstawie pogłębionego wywiadu, badań lekarskich czy innych przesłanek.   W różnorodne witaminy i składniki mineralne wzbogaconych jest już wiele produktów obecnych […]

Medycyna stylu życia

Medycyna stylu życia jest nową, opartą na dowodach naukowych dziedziną medycyny polegającą na profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, których czynniki ryzyka zależą bezpośrednio od tego jak żyjemy.       5 fundamentów   Medycyna stylu życia, określana także medycyną XXI wieku, opiera się na pięciu fundamentach: odżywianiu, aktywności fizycznej, zaprzestaniu palenia tytoniu, odpowiedniej ilości snu i odpoczynku oraz umiejętności radzenia sobie ze stresem.   Wsparcie dla konwencjonalnej medycyny   Dieta niekiedy działa jak lekarstwo. Czynniki niegenetyczne, środowiskowe, w tym odpowiednia dieta może zapobiec ponad 90% przypadków cukrzycy, 80% ataków serca, czy 1/3 przypadków nowotworów. Prawidłowo skomponowana dieta może zapobiec rozwojowi wielu schorzeń niezakaźnych. Dlatego celem lifestyle medicine jest profilaktyka oraz wsparcie leczenia chorób związanych bezpośrednio z naszym stylem życia: chorób diabetologicznych, kardiologicznych czy nowotworowych. Odpowiednią dietą można zapobiegać, a nawet cofać procesy chorobowe do niedawana uznawane jeszcze za nieuleczalne przynosząc rezultaty porównywalne ze standardową terapią medyczną i konwencjonalnym leczeniem farmakologicznym.   Ta dyscyplina naukowa stoi na twardych fundamentach „evidence-based medicine”, czyli medycyny opartej na faktach naukowych, których działanie i skuteczność została potwierdzona w licznych badaniach naukowych.

Motywacja pozwala zacząć, nawyk – wytrwać

Zmiana stylu życia wiąże się nierzadko z szeregiem nowych postanowień – o przestrzeganiu zdrowej diety, podejmowaniu aktywności fizycznej, wygospodarowywaniu więcej czasu na odpoczynek i sen. Tym co pozwala zacząć jest motywacja, ale tym co pozwala w postanowieniach wytrwać jest dopiero nawyk. Motywacja to stan gotowości do podjęcia określonych działań – działań w zakresie zmiany dotychczasowego stylu życia, które sprawią, że poczujesz się lekko, zdrowo, po prostu lepiej. Nie bez znaczenia jest tu także otwarte i pozytywne nastawienie. Motywacja jest jak ogień, nie podtrzymywana gaśnie, nawet wtedy, gdy sukces jest już za rogiem. Buforem bezpieczeństwa i oparciem, który pomoże Ci w jej pielęgnowaniu jest specjalista – dietetyk, który wytłumaczy dlaczego etap odchudzania w którym obecnie się znajdujesz wygląda właśnie tak, a nie inaczej.   Nawyk niełatwo jest jednak zmienić. Dzieje się tak, ponieważ trudno jest się oprzeć dotychczasowym przyzwyczajeniom. Dlaczego w sklepie zawsze wybierasz chrupiące, białe pszenne bułeczki? Razowy chleb też przecież lubisz. Pytana(y) „Dlaczego tak robisz?” odpowiadasz „Robię tak od zawsze”. Może zatem robisz tak z przyzwyczajenia, z nawyku? Wykazano, że aż 80% naszych wszystkich codziennych decyzji nie jest świadomym wyborem i bierze się właśnie z nawyku.   Gdy nabierasz wiary we własne możliwości, widzisz, że czynności które podejmujesz […]

Dieta dla Faceta – 5 zdrowych produktów dla Niego

Każdy człowiek ma różne potrzeby, a potrzeby żywieniowe mężczyzn bywają inne niż kobiet. W dzisiejszych czasach również mężczyźni chcą wyglądać zdrowo, szczupło i atrakcyjnie. W jakie produkty powinna być bogata dieta dla mężczyzn? To nasze TOP-5!   1. Łosoś To świetne źródło pełnowartościowego białka, które jest pomocne do budowania masy mięśniowej u aktywnych mężczyzn. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które regulują stężenie cholesterolu we krwi, zapobiegają chorobom serca, obniżają ciśnienie krwi i koją nerwy. Nie warto jednak przeceniać ryb i mięsa nad pozostałymi grupami produktów, bo nadmiar białka w diecie może zakłócać równowagę kwasowo-zasadową organizmu.   2. Brokuły Brokuły i jego inni zieloni towarzysze znani są ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Wykazano, że skutecznie zapobiegają rozwojowi raka prostaty, który jest trzecim co do częstości nowotworem występującym u mężczyzn. To wszystko zawdzięczają sulforafanie – związkowi hamującemu proliferację komórek nowotworowych, który zapobiega wzrostowi i podziałowi komórek kancerogennych.    3. Jaja Jaja warto jeść, bez obaw o obaloną już dawno fobię cholesterolową. Białko jaja kurzego posiada wzorcowy skład aminokwasowy niezbędny do utrzymania dobrej, męskiej formy. Jadasz wyłącznie omlet z białek? Przeproś się żółtkiem i włącz go do diety! Ta część jajka to skarbnica wielu witamin, kwasów omega-3 i lecytyny, które działają przeciwzakrzepowo […]

Od „śnieżnej kulki” do „wielkiej lawiny”

Wdrażanie zdrowego stylu życia i gubienie zbędnych kilogramów to długi proces. Proces, w którym buduje się zdrowie i sprawność, a motywację zamienia w nawyk. Chcąc zrzucić zbędne kilogramy nierzadko wybieramy diety tak restrykcyjne, że po kilku dniach „pękamy” nie mogąc wytrwać w postanowieniach i wracamy do niezdrowych nawyków żywieniowych.     Zdrowy styl życia to nie coś co się zaczyna i kończy. Podobnie z dietą. Słowo to nie jest synonimem odchudzania, a sposobem odżywiania towarzyszącym nam przez całe życie. W dzisiejszych czasach niestety zarezerwowano je dla procesu gubienia kilogramów. „Rozpoczęłam (rozpocząłem) nową dietę”, „była(e)m na diecie”, „skończyła(e)m z tamtą dietą” – takie sformułowania wypowiadają nierzadko nasi pacjenci, gdy na początku współpracy pytamy ich o dotychczasowe doświadczenia w walce o szczupłą sylwetkę. Dlatego pierwszą rzeczą nad którą pracujemy jest przewartościowanie sposobu myślenia – o odżywianiu, uprawianiu sportu i zadbaniu o siebie w ogóle. Uczymy, że zdrowy styl życia, a nie dieta na krótko czy karnet na siłownię na miesiąc to proces nieokreślony w czasie i jednocześnie przepis na sukces.     Wdrażanie zasad zdrowej diety nie jest łatwe, bo zakorzenione od dzieciństwa nawyki trudno jest zmienić. Nawet najbardziej wytrwała w postanowieniach osoba może doświadczać małe porażki. Czasem winowajcą są wakacje, […]

Szczupły z zewnątrz i otyły w środku – zjawisko metabolicznej otyłości z prawidłową masą ciała

Od lat rośnie liczba osób z nadmierną masą ciała i w konsekwencji cierpiących na choroby dietozależne, takie jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy choroby układu sercowo-naczyniowego. Okazuje się jednak, że nie tylko osoby z nadwagą i otyłością są narażone na choroby u podstawy których leży nieprawidłowa gospodarka węglowodanowa i lipidowa organizmu.  Zauważono, że zaburzenia metaboliczne występują nie tylko u osób z jawną otyłością brzuszną, ale także u osób z prawidłową masą ciała.   Indukcja zaburzeń metabolicznych nie koreluje tylko z nadmierną masą ciała. Może się także ujawniać pod wpływem innych czynników środowiskowych, takich jak nieprawidłowy sposób żywienia, nadmierny stres, przemęczenie czy brak aktywności fizycznej. Elementy te, nawet u osób szczupłych mogą prowadzić do kumulowania się wewnątrzbrzusznej, wisceralnej tkanki tłuszczowej. Osoby nieotyłe, z prawidłową masą ciała u których dochodzi do nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha i występowania podobnych zaburzeń metabolicznych jak u osób z nadmierną masą ciała określa się mianem metabolicznie otyłych z prawidłową masą ciała (MONW, metabolically obese normal-weight), a istotę tego zjawiska – zespołem metabolicznym u nieotyłych z nadmiernym gromadzeniem tłuszczu brzusznego.   Zwiększone gromadzenie się tkanki tłuszczowej w segmencie brzusznym spełnia istotną rolę w rozwoju insulinooporności. Osoby te charakteryzuje także większa powierzchnia brzusznej tkanki tłuszczowej […]

Tkanka tłuszczowa – nowy narząd

Czy wiesz, że nasza tkanka tłuszczowa jest już nazywana narządem? Do niedawna sądzono jeszcze, że jest tylko biernym magazynem energetycznym. Okazuje się jednak, że aktywnie uczestniczy w przemianach metabolicznych ustroju, wpływa na pracę odległych narządów i innych tkanek.   Tkanka tłuszczowa zbudowana jest z dużych, kulistych adipocytów, czyli komórek tłuszczowych. To niezwykle aktywna tkanka będąca kompleksem licznych metabolicznie aktywnych komórek. Nazywana bywa także narządem wydzielania wewnętrznego, gdyż wytwarza wiele aktywnych biologicznie związków nazywanych adipokinami, które działają nie tylko w jej bezpośrednim sąsiedztwie, ale także na narządy i tkanki znacząco od niej odległe.  Nasza tkanka tłuszczowa jest w największym stopniu miejscem metabolizowania hormonów płciowych oraz glikokortykosteroidów, które wpływają na metabolizm wielu składników odżywczych oraz przebieg różnych reakcji odpornościowych i zapalnych. Dlatego rozwój i przebieg wielu schorzeń jest uzależniony od masy tkanki tłuszczowej i rozmieszczenia jej depozytów w naszym organizmie. Szczególną rolę odgrywa w rozwoju miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób autoimmunologicznych, insulinooporności, hiperinsulinemi oraz nowotworów.                                                 Czy wiesz, że poprzez zmianę diety i elementów stylu życia można modulować zdolności rozrodcze? Problemy z płodnością dotyczą coraz większej liczby par. Specjalizujemy się także w leczeniu żywieniowym niepłodności. Sprawdź ofertę i nasze publikacje na temat diety w zaburzeniach płodności: […]

Gdy mniej nie oznacza lepiej

Choć przysłowiowa „dieta 1000 kalorii” jest jedną z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych diet, praktykowanie jej w dłuższej perspektywie czasu jest niezdrowe i może wiązać się z wieloma komplikacjami zdrowotnymi. Efekt jo-jo, chroniczne zmęczenie, bóle głowy, problemy ze snem i koncentracją to pierwsze szkody jakie poczyni ona w organizmie.   Założenie diety jest proste: dzienne spożycie energii z pożywienia nie powinno przekraczać 1000 kcal. Zwracanie uwagi jedynie na wartość energetyczną diety jest jednak systemem przestarzałym, ponieważ na oczekiwane efekty mają również wpływ proporcje pomiędzy białkiem, tłuszczem i węglowodanami w diecie czy stopień przetworzenia żywności. Nawet jeśli przyjmiemy wartość energetyczną diety wynoszącą 1000 kcal, ale proporcje pomiędzy makroskładnikami będą niewłaściwe, efekt redukcji masy ciała może przebiegać w tempie nie takim, jakiego byśmy oczekiwali lub zachodzić nieefektywnie.   Na rezultaty diety „1000 kalorii” nie trzeba długo czekać. Efekty kuracji są szybko widoczne, jednak nie jest to efektywne chudnięcie. Dieta nie pokrywa nawet spoczynkowego zapotrzebowania (ilości energii którą organizm potrzebuje na zaspokojenie podstawowych funkcji życiowych, takich jak oddychanie czy praca serca). Przy tak dużym niedoborze energii pierwszymi rezerwami, których organizm zacznie się pozbywać będą mięśnie i woda. Chudnięcie jest bardzo szybkie, ale wychodzenie z diety bez efektu jo-jo jest bardzo trudne. Dobrze zbilansowana […]

  • All
  • Blog